Regionpress 08/2022: Maximálně podpoříme spolky a volnočasové aktivity

Děti jsou naše budoucnost, naše všechno. Poznávám to sám při výchově svých dvou dětí a vidím to i zpětně. V době, kdy jsem jako předškolák začal chodit do SVČ, a od 9 let začal hrát basketbal. Doba je jiná než tenkrát, vidíme děti stále více hrát si s tablety a telefony. Ale tam se jejich charakter nerozvine a důležité mezilidské sociální návyky se tím děti nenaučí. Ne v tomto elektronickém světě. Kdybych nezačal hrát basketbal, zřejmě bych se tak brzy nenaučil, nebo možná vůbec, co je týmová spolupráce, zodpovědnost za spoluhráče, jak snášet kritiku a mnohé další.

Vím, jak je to důležité, aby město pomáhalo spolkům, a proto jsem prosadil navýšení dotačního limitu pro spolky, které vykonávají celoroční provoz. Z původní částky 30 000,- na částku 50 tisíc korun. V dnešní době extrémního zdražovaní energii, je to však málo a podpora bude muset být větší.

O to se zasadíme!

Stejně tak je to i se sportem a volnočasovými aktivitami, jen těžko si dokážu představit zavřít lázně nebo zimní stadión. Uvidíme, jak v tomto směru bude chtít pomoci stát, ale zde optimista nejsem a podle reakcí si v tomto budeme muset pomoci sami. Musíme tuto dobu přečkat, i kdyby město mělo tvrdě dotovat provoz.

Co se povedlo v grantové sféře dalšího? Navýšili jsme finanční částku a rozdělili jsme části pro volnočasové aktivity a kulturu. Vznikla nová odborná hodnotící komise, kterou navrhuje přímo kulturní komise, tedy je to vše nově transparentní, bez politických zásahů.

Politik je především manažer. Manažer, který musí zejména při nových důležitých projektech naslouchat odborné veřejnosti. Někdo umí naslouchat, někdo ne, proto zde nemáme 20 let sportovní halu a knihovnu. Naslouchal jsem odborné veřejnosti působící v kulturní komisi a díky tomu vznikla nová pravidla. Velké díky za práci pracovní skupiny, která je připravila!

Co tím chci říct? Toto je styl, který dokáže řešit velké a složité projekty, řešit věci koncepčně. Postavit sportovní halu, revitalizovat park u skleníku a řešit dopravu v města a další projekty … je potřeba být vizionář a otevřeně naslouchat.

Je to o přístupu a my ho máme! Volte č. 8 Naše Boskovice

Váš Lukáš Holík.